- Locatie
Veldekezaal
- Voorzitter
- Brugman-Rustenburg, C
- Toelichting
-
Vergadering Ad hoc commissie, Veldekezaal
Voor meer informatie en bij vragen kunt u contact opnemen met de Griffie, tel. 043 389 7839. - Agenda documenten
Agendapunten
-
1
Toelichting commissie: <br />Rondvraag<br />Het is gebruikelijk dat commissieleden bij de vaststelling van de agenda aangeven of en zo ja welke rondvraagpunten zij wensen in te brengen. <br />De rondvraag biedt de leden van de commissie de mogelijkheid voor het stellen van vragen over onderwerpen, die niet geagendeerd zijn.<br />Het betreft meestal (politieke) vragen aan een lid van Gedeputeerde Staten of aan een Statenlid/fractie. De rondvraag wordt door het commissielid vooraf bij de commissiegriffier gemeld (die deze dan al aankondigt bij de desbetreffende Gedeputeerde/fractie) of tijdens de vergadering gemeld bij agendapunt 1, waar de rondvragen geïnventariseerd worden.<br />De rondvraag wordt vervolgens kort behandeld bij het thema waar het onderwerp betrekking op heeft.<br />Deze behandeling bestaat uit beantwoording van de vraag (door meestal de gedeputeerde).<br /><br />Mededeling portefeuillehouder<br />Bij de vaststelling van de agenda wordt geïnventariseerd of er bij de diverse thema's nog mondelinge mededelingen van portefeuillehouders te verwachten zijn.<br />Het college van Gedeputeerde Staten heeft verschillende mogelijkheden om Provinciale Staten te informeren, waaronder de mededeling portefeuillehouder. De mededeling portefeuillehouder (mondeling of schriftelijk) is bedoeld om kort voor of tijdens de vergadering mededelingen te kunnen doen over actuele zaken.
Bijlagen
-
2
Toelichting commissie: <br />Iedere externe heeft het recht om in te spreken over een geagendeerd onderwerp dat te maken heeft met provinciaal beleid. Een persoon die wil inspreken, meldt dit uiterlijk 24 uur voor aanvang van de commissievergadering aan bij de commissiegriffier.<br />Het inspreken vindt plaats direct voorafgaand aan behandeling van het betreffende agendapunt.<br /><br />Er hebben zich 7 insprekers gemeld, die zullen inspreken bij onderstaande agendapunten: <br /><br />agendapunt 8.2, bespreekstuk Natuurbeleid, financiering wildernisnatuur en taurosfokkerij Weert<br />- mevrouw H. van Dael Versteegen, bewoner van het gebied<br />- de heer J. van Dael, bewoner van het gebied<br />- de heer W. Peters, namens dorpsraad Altweerterheide en Stramproy, tevens bewoner gebied<br />- de heer P. van Kasteren, voorzitter van menvereniging 't Vurige Span, spreekt ook namens de vereniging "de Aangespannen Haflinger"), tevens bewoner gebied<br />- mevr. H. Meertens, namens Ark Natuurontwikkeling<br /><br />agendapunt 8.3, bespreekstuk aanleg ecopassage bij de A76 ter hoogte van Schinnen<br />- wethouder Hermans en de heer Copier namens de gemeente Schinnen<br /><br />agendapunt 13.1, bespreekstuk brief Stichting Verontruste Plateaubewoners inzake depot Groeve 't Rooth in relatie tot Plan van Transformatie ENCI-gebied<br />- de heer P. Oosterlee namens Stichting Verontruste Plateaubewoners<br />
Bijlagen
-
3
Toelichting commissie: <br />Van elke commissievergadering wordt een integraal verslag gemaakt, dat tijdens de volgende commissievergadering al dan niet gewijzigd door de Statencommissie wordt vastgesteld. <br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />De verslagen vaststellen.
Bijlagen
-
4
Toelichting commissie: <br />De stand van zaken met betrekking tot de moties en toezeggingen wordt door de Statencommissies gemonitord via het overzicht moties en toezeggingen. In het overzicht is per aangenomen motie en per toezegging een stand van zaken opgenomen. Het betreft procesinformatie met indien van toepassing een verwijzing naar het document waarin de inhoudelijk stand van zaken is opgenomen. Indien de commissievoorzitter op basis van de door Gedeputeerde Staten aangeleverde informatie adviseert de motie of toezegging af te doen, dan wordt dit eveneens in de stand van zaken vermeld. Het is de commissie, die besluit of een motie of toezegging kan worden afgedaan.<br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />Kennisnemen van het overzicht moties en toezeggingen en de adviezen van de voorzitter tot afdoening overnemen. De afhandeling van motie 640 is afhankelijk van de behandeling van agendapunt 10.2.
Bijlagen
-
5
Toelichting commissie: <br />Provinciale Staten werken met een voorraadagenda, die voor de langere termijn inzicht geeft in onderwerpen waarover Provinciale Staten gaan besluiten. Hiermee kunnen vergaderingen en andere activiteiten van Provinciale Staten goed gepland worden en komen deze niet in gedrang door een stroom van niet aangekondigde documenten en/of besluitvormingstrajecten.<br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />De voorraadagenda voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
6FINANCIËN
-
6.1
Toelichting commissie: <br />Op 14-12-2012 hebben Provinciale Staten toestemming verleend tot het treffen van een gemeenschappelijke regeling met de 18 gemeenten in de regio Zuid-Limburg en de Provincie Limburg voor een RUD Zuid-Limburg. Het doel van de RUD Zuid-Limburg betreft de behartiging van de belangen van de deelnemers ter zake van de uitvoering van taken van vergunningverlening, toezicht op en handhaving van het omgevingsrecht. <br />Op grond van artikel 28 van de Gemeenschappelijke Regeling RUD Zuid-Limburg kunnen PS binnen 10 weken na toezending van de ontwerpbegroting hun zienswijzen doen blijken. Het dagelijks bestuur van de GR RUD Zuid-Limburg voegt de commentaren en zienswijzen (van de raden) en PS toe, waarna de ontwerpbegroting wordt verzonden aan het algemeen bestuur. Het Presidium heeft op 16 juni 2014 besloten om het indienen van een zienswijze bij begrotingen van gemeenschappelijke regelingen te mandateren aan de Statencommissie tot wiens taakveld de betreffende gemeenschappelijke regeling behoort. <br />Het algemeen bestuur stelt de begroting, uiterlijk 1 juli voorafgaande aan het jaar waar deze voor dient, vast. <br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />Uw commissie wordt gevraagd de voorliggende ontwerpbegroting te bespreken (op pagina 22 van de begroting vindt u een overzicht van de jaren 2015 t/m 2020) en een eventuele zienswijze op de begroting toe te sturen aan de RUD Zuid-Limburg.<br />Behandeling vindt plaats in 1 termijn. U wordt verzocht uw eventuele zienswijze(n) in de eerste termijn smart geformuleerd in te brengen. Zienswijzen waarvoor een meerderheid is worden toegezonden aan Gedeputeerde Staten. De informerende notitie van GS inzake stand van zaken RUD's en conceptbegroting 2016 RUD Zuid-Limburg kan bij de behandeling worden betrokken.<br />Geplande behandelduur 30 minuten (2 minuten per fractie + 4 minuten GS).
Bijlagen
-
6.2
Toelichting commissie: <br />Dhr. Wassenberg (fractie PvdD) heeft om agendering verzocht.<br />Motivatie: "kennelijk is er nog veel onduidelijk over handhaving en financiële verplichtingen bij de overdracht van probleemdossiers als Milieu Service Limburg. De gemeente Maasgouw stuurt een noodkreet naar Provinciale Staten. Het lijkt mij bij dit soort dossiers goed om te bekijken of de provincie hierin een ondersteunende rol kan spelen. Vraag aan GS: welke (ondersteunende) rol kan en wil de provincie hierin spelen?"<br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />Dhr. Wassenberg krijgt de gelegenheid om de agendering kort toe te lichten (2 minuten). Daarna beantwoording door gedeputeerde Koppe (3 minuten), waarna de commissie aansluitend, indien daartoe behoefte is, een aanvullende vraag aan elkaar en/of GS kan stellen.
Bijlagen
-
6.3Mededeling portefeuillehouder
-
6.4Rondvraag
-
7INFRASTRUCTUUR
-
7.1
Toelichting commissie: <br />De VVD fractie heeft verzocht de beantwoordingen te agenderen. <br />De VVD fractie wenst dat helderheid verschaft wordt over: de lopende concessieverlening gezien de uitspraak van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat NS de Spoorwegwet heeft overtreden en de actuele stand van zaken, mede n.a.v. recent debat in de Tweede Kamer.<br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />De woordvoerder van de VVD fractie krijgt de gelegenheid om de agendering kort toe te lichten. 1 termijn, 2 minuten. Daarna beantwoording door GS (4 minuten). Aansluitend krijgt de commissie indien daartoe behoefte is de gelegenheid over het besprokene nog een aanvullende vraag te stellen aan elkaar en/of aan GS. Het informerend stuk Concessies Openbaar Vervoer Limburg (2015-27026) betrekken bij de behandeling van dit agendapunt.
Bijlagen
-
7.2
Toelichting commissie: <br />De VVD fractie heeft verzocht dit onderwerp te agenderen. <br />Op woensdag 25 februari jl. heeft een informatiebijeenkomst plaatsgevonden voor de Gemeenteraad van Maastricht en leden van Provinciale Staten. Onderwerp van de bijeenkomst betrof het Reviewrapport Tram Vlaanderen Maastricht van februari 2015.<br />De fractie van de VVD (Van den Akker) heeft om agendering van dit onderwerp verzocht met de volgende motivatie: van gedachten wisselen met GS over de actuele stand van zaken, lopende onderzoeken, alternatieve suggesties van uit het Vlaams Parlement voor een snelbusverbinding en het vervolgproces in de nieuwe Statenperiode.<br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />De woordvoerder van de VVD fractie krijgt de gelegenheid om de agendering kort toe te lichten (2 minuten). Daarna beantwoording door GS (4 minuten). Aansluitend krijgt de commissie, indien daartoe behoefte is, de gelegenheid over het besprokene nog een aanvullende vraag te stellen aan elkaar en/of aan GS. Het document met onderwerp Tram Vlaanderen Maastricht Plan van aanpak Variantenstudie (2015-27548) betrekken bij de behandeling van dit agendapunt.
Bijlagen
-
7.3
Toelichting commissie: <br />Mw. Evers (fractie SP) heeft om agendering verzocht.<br />Motivatie: graag zou ik het evaluatierapport verkeersveiligheidsproject Traffic informers Limburg nader bespreken met andere politieke partijen en met de gedeputeerde. Ik zou graag het belang van dit project met de andere politieke partijen willen bespreken. En ik zou graag met de gedeputeerde willen bespreken in hoeverre we voldoende inspanningen hebben verricht om dit project in de toekomst te kunnen continueren.<br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />Mw. Evers krijgt de gelegenheid om de agendering kort toe te lichten (2 minuten). Daarna beantwoording door gedeputeerde Koppe (3 minuten) en aansluitend 1 termijn (1 min. per fractie), waarbij de overige fracties worden gevraagd hun mening te geven en/of over het besprokene nog een aanvullende vraag te stellen aan elkaar/aan GS.
Bijlagen
-
7.4Mededeling portefeuillehouder
-
7.4.1
Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
7.4.2
Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
7.5
Toelichting commissie: <br />Er is een rondvraag aangekondigd door de VVD fractie inzake het toelaten van landbouwvoertuigen op de N271 Nijmeegseweg bij Venlo. VVD fractie: " Zowel de Provincie Limburg als de Gemeente Venlo hebben aangegeven dat naar een oplossing gezocht wordt om het landbouwverkeer uit de aanliggende wijken te mijden aangezien daar verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Vanuit de gemeente Venlo ontvangt de VVD signalen dat binnenkort verkeersborden worden geplaatst om landbouwvoertuigen op de N271 toe te staan. De Provincie zou echter aangeven dat dit nog niet aan de orde is. De VVD wil graag weten van GS waar de bewoners aan toe zijn".<br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />Gedeputeerde Koppe wordt gevraagd de vraag van de VVD te beantwoorden.
-
8RUIMTE
-
8.1
Toelichting commissie: <br />Dhr. Verhoijsen (CDA fractie) heeft tot agendering verzocht.<br />In de PS vergadering van december 2014 is met een motie gevraagd het faunabeleid te actualiseren (Motie 638), zodanig dat er sprake zal zijn van een duurzame ontwikkeling van verkeersveiligheid en landbouw enerzijds en natuurontwikkeling anderzijds. Dit heeft geleid tot een gedragen aanpak beheer van wilde zwijnen. Statenlid Verhoijsen vraagt de gedeputeerde wat zijn is verwachting t.a.v. het verloop van de zwijnenpopulatie en of deze gedragen aanpak niet op soortgelijke wijze breder aangepakt kan worden, onder andere bij het ganzenbeheer. <br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />Dhr. Verhoijsen krijgt de gelegenheid om de agendering kort toe te lichten (2 minuten). Daarna beantwoording door gedeputeerde Van der Broeck (3 minuten). Aansluitend krijgt de commissie indien daartoe behoefte is de gelegenheid over het besprokene nog een aanvullende vraag te stellen aan elkaar en/of aan GS.
Bijlagen
-
8.2
Toelichting commissie: <br />Dhr. Verhoijsen (CDA fractie) heeft om agendering verzocht. Hij wil GS de volgende vraag voorleggen: Is het niet provinciaal beleid om bij natuurontwikkeling een balans te hebben tussen ecologie en economie; kortom grazers inzetten die zowel voor de ecologie belangrijk zijn maar die ook te vermarkten zijn (economie)?<br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />Dhr. Verhoijsen krijgt de gelegenheid om de agendering kort toe te lichten (2 minuten). Daarna beantwoording door gedeputeerde Van der Broeck (3 minuten). Aansluitend krijgt de commissie indien daartoe behoefte is de gelegenheid over het besprokene nog een aanvullende vraag te stellen aan elkaar en/of aan GS.
Bijlagen
-
8.3
Toelichting commissie: <br />Dhr. Wassenberg (fractie PvdD) heeft om agendering verzocht.<br />Motivatie: <br />De versnippering van natuurgebieden in Limburg is een groot probleem. Versnippering betekent dat natuurgebieden van elkaar gescheiden zijn en daarmee onbereikbaar zijn geworden voor veel dieren (en daarmee planten die voor hun verspreiding afhankelijk zijn van dieren). Versnippering van natuurgebieden kan worden tegengegaan door ecopassages, die de verschillende natuurgebieden met elkaar kunnen verbinden. Een goed systeem van ecopassages/faunapassages zorgt ervoor dat de uitsterving van soorten als gevolg van de versnippering van hun leefgebieden kan worden voorkomen. <br />Vraag aan GS: welke acties gaat uw college ondernemen om een robuuste ecologische verbinding aldaar alsnog te realiseren?<br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />Dhr. Wassenberg krijgt de gelegenheid om de agendering kort toe te lichten (2 minuten). Daarna beantwoording door gedeputeerde Van der Broeck (3 minuten). Aansluitend krijgt de commissie indien daartoe behoefte is de gelegenheid over het besprokene nog een aanvullende vraag te stellen aan elkaar en/of aan GS.
Bijlagen
-
8.4
Toelichting commissie: <br />Dhr. Wassenerg (fractie PvdD) heeft om agendering verzocht.<br />Motivatie: recentelijk is opnieuw uit onderzoek gebleken dat de uitstoot (waaronder de uitstoot van fijnstof) van intensieve veehouderijen de gezondheid van de omwonenden schaadt. Graag hoor ik hoe het college het belang van de gezondheid van de omwonden en de schade aan de natuur weegt tegen de economische belangen van de ondernemers.<br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />Dhr. Wassenberg krijgt de gelegenheid om de agendering kort toe te lichten (2 minuten). Daarna beantwoording door gedeputeerde Van der Broeck (3 minuten). Aansluitend krijgt de commissie indien daartoe behoefte is de gelegenheid over het besprokene nog een aanvullende vraag te stellen aan elkaar en/of aan GS.
Bijlagen
-
8.5
Toelichting commissie: <br />De heer Visser (fractie SP) heeft om agendering verzocht. In de e-mail worden door Ronduit Open Leudal een aantal vragen aan PS gesteld.<br />Motivatie: dhr. Visser wenst de antwoorden van GS op deze vragen te vernemen.<br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />Dhr. Vissers krijgt de gelegenheid om de agendering kort toe te lichten (2 minuten). Daarna beantwoording door gedeputeerde Van der Broeck (3 minuten). Afronden krijgen fracties nog de gelegenheid over het besprokene nog een aanvullende vraag te stellen aan elkaar/aan GS.
Bijlagen
-
8.6Mededeling portefeuillehouder
-
8.6.1
Behandelvoorstel commissie: <br />De mededeling portefeuillehouder inzake luchtkwaliteit voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
8.7Rondvraag
-
9ECONOMIE
-
9.1
Toelichting commissie: <br />Op 31 oktober 2014 heeft PS bij de besluitvorming over de Smart Services Campus Heerlen besloten om dit project te bestempelen als Groot Project. De Controlecommissie is namens Provinciale Staten belast met de uitvoering van deze regeling. Zij ziet daarbij toe op de juiste toepassing van deze regeling. <br />Gedeputeerde Staten stellen per Groot Project een Basisrapportage op. <br />De Controlecommissie toetst de door Gedeputeerde Staten opgestelde Basisrapportage aan de daartoe geformuleerde uitgangspunten in de eventuele nadere uitwerking en legt haar bevindingen vast in een advies. <br />De Controlecommissie heeft de basisrapportage Smart Services Campus Heerlen van GS van 18 december 2014 controle-technisch getoetst aan de volgende vereisten:<br />- doelstelling(en) project<br />- reikwijdte van het project <br />- overzicht van besluitvormingsmomenten en de betrokkenheid van PS <br />- projectbeheer en projectbeheersing <br />- planning van het project<br />- financiën van het project<br />- risico's en risicobeheersing<br />- overige informatie die relevant is voor de controlerende taak van Provinciale Staten<br />De Controlecommissie heeft daarbij geconstateerd dat de basisrapportage een eigenstandig leesbaar stuk is dat voldoende basis biedt voor de komende voortgangsrapportages in het kader van de regeling grote projecten 2013.<br />Hiermee heeft de Controlecommissie het controle-technische voorwerk gedaan en is het nu aan de (Ad hoc) commissie om inhoudelijk naar de basisrapportage te kijken (de scope) en hierover een oordeel te hebben.<br />De Ad hoc commissie kan op basis van de basisrapportage nog wijzigingen en aanvullingen doorvoeren door een gewijzigd Statenvoorstel voor te leggen aan PS van 29 mei 2015.<br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />Uw Staten worden gevraagd op 29 mei 2015:<br />1. De basisrapportage Smart Services Campus vast te stellen;<br />2. Gedeputeerde Staten te vragen om uiterlijk per 1 september 2015 de eerste voortgangsrapportage conform de Regeling Grote Projecten 2013 te overleggen;<br />3. Gedeputeerde Staten te vragen om met ingang van 1 september 2015 elk half jaar een voortgangsrapportage te overleggen.<br /><br />Behandeling vindt plaats in 2 termijnen op basis waarvan geconcludeerd moet worden of dit voorstel al dan niet gewijzigd als bespreek- of hamerstuk wordt doorgeleid naar de PS vergadering van 29 mei 2015. Geplande spreektijd per fractie in eerste termijn is 2 minuten, tweede termijn 1 minuut. Fracties worden gevraagd eventuele wijzigingen/aanvullingen smart geformuleerd in de eerste termijn in te brengen. Alleen die wijzigingen/aanvullingen waarvoor een meerderheid is worden opgenomen in het gewijzigde Statenvoorstel.<br />De documenten basisrapportage Smart Services Campus Heerlen (2014-73168) en instemming met Statenvoorstel P-15-001 aangaande de Toetsing en vaststelling van de basisrapportage Smart Services Campus Heerlen (2014-25239) kunnen worden betrokke
Bijlagen
-
9.2
Toelichting commissie: <br />Mw. Evers (fractie SP) heeft om agendering verzocht.<br />Motivatie: graag zou ik dit ingekomen stuk tot bespreekstuk willen maken om de discussie met de gedeputeerde en andere politieke partijen aan te gaan in hoeverre het nodig is om 200.000 euro extra te investeren in een televisieprogramma van rtl. En hoe dit zal bijdragen aan het vergroten van het marktaandeel op de Nederlandse, Duitse en Belgische vakantiemarkt. En in hoeverre dit echt nodig is op basis van het huidige marktaandeel en het huidige bestedingspatroon van klanten. <br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />Mw. Evers krijgt de gelegenheid om de agendering kort toe te lichten (2 minuten). Daarna beantwoording door gedeputeerde Beurskens (3 minuten) en aansluitend 1 termijn (1 min. per fractie), waarbij de overige fracties worden gevraagd hun mening te geven en/of over het besprokene nog een aanvullende vraag te stellen aan elkaar/aan GS.
Bijlagen
-
9.3Mededeling portefeuillehouder
-
9.3.1
Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
9.3.2
Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
9.3.3
Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
9.3.4
Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
9.3.5
Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
9.4Rondvraag
-
10BESTUUR
-
10.1
Behandelvoorstel commissie: <br />fracties worden gevraagd aan te geven wie deelneemt aan het debat (1 per fractie).
Bijlagen
-
10.2
Toelichting commissie: <br />Mw. Evers (fractie SP) heeft om agendering verzocht.<br />Motivatie: de afhandeling van motie 640 zou ik graag tot bespreekstuk maken tijdens de commissievergadering op 24-4-2015. In de motie werd verzocht de Euregionale contacten maximaal te benutten om de grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van terrorisme en criminaliteitsbestrijding verder te verbeteren. Ik zou graag ter discussie willen stellen of deze motie inderdaad voldoende afgehandeld is. Graag zou ik een discussie met het college van Gedeputeerde Staten en de andere politieke partijen willen aangaan of we van mening zijn dat ons huidig beleid en de genomen initiatieven maximaal gebruik hebben gemaakt van onze Euregionale contacten. Of dat we ons beleid nog meer moeten aanscherpen op grensoverschrijdende samenwerking. <br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />Mw. Evers krijgt de gelegenheid om de agendering kort toe te lichten (2 minuten). Daarna beantwoording door dhr. Bovens (3 minuten) en aansluitend 1 termijn (1 min. per fractie), waarbij de overige fracties worden gevraagd hun mening te geven en/of over het besprokene nog een aanvullende vraag te stellen aan elkaar/aan GS.
Bijlagen
-
10.3Mededeling portefeuillehouder
-
10.4Rondvraag
-
11DUURZAAMHEID EN ENERGIE
-
11.1
Toelichting commissie: <br />D66 heeft verzocht deze ingekomen stukken te bespreken. D66 ziet in Enexis een belangrijke partner als het gaat om verduurzaming van de energievoorziening en met name als het gaat om het creëren van gunstige voorwaarden voor duurzame energieopwekking, bijvoorbeeld door het inrichten van smart-grids en door het realiseren van energieopslag. Verder is er eerder voor gekozen dat energiedistributiebedrijven zoals Enexis in overheidshanden moeten blijven. Ten slotte opereert Enexis op een vergelijkbaar schaalniveau als onze provincie, of eerder nog iets groter. De brief aan de Limburgse gemeenten gaat niet in op inhoudelijke overwegingen omtrent het aandeelhouderschap van Enexis. <br />In verband daarmee heeft D66 aan het college de volgende vragen:<br />- In hoeverre deelt u de overweging dat een effectieve aansturing van- en samenwerking met energiedistributiebedrijven het beste kan plaatsvinden door de overheid die op vergelijkbaar schaalniveau opereert, namelijk de provincie? <br />- In hoeverre deelt u de overweging dat er inhoudelijk gronden zijn om als provincie of als samenwerkende provincies ten aanzien van Enexis de rol van aansturende overheid en partner na te streven?<br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />De woordvoerder van D66 krijgt de gelegenheid om de agendering kort toe te lichten (2 minuten). Daarna vindt beantwoording plaats door gedeputeerde Kersten (3 minuten). Aansluitend krijgt de commissie indien daartoe behoefte is de gelegenheid over het besprokene nog een aanvullende vraag te stellen aan elkaar en/of aan GS.
Bijlagen
-
11.2Mededeling portefeuillehouder
-
11.2.1
Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
11.2.2
Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
11.3Rondvraag
-
12ARBEIDSMARKT EN ONDERWIJS
-
12.1Mededeling portefeuillehouder
-
12.1.1
Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
12.1.2
Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
12.2Rondvraag
-
13VERGUNNINGEN
-
13.1
Toelichting commissie: <br />De fracties van GroenLinks en D66 hebben om agendering verzocht. De verzoeken (inclusief motivatie en vragen) van beide fracties zijn bijgevoegd.<br />GroenLinks wil in de commissie met de gedeputeerde van gedachten wisselen over een oplossing, die voor alle spelers bevredigend is.<br /><br />D66 wil n.a.v. de geagendeerde stukken de volgende vragen aan het college stellen:<br />- Het bestemmingsplan was voor 2014 gepland maar nog niet klaar. Wanneer dan wel?<br />- Daardoor vertraging bij bouwrijp maken en overdracht overgangszone. Volgens afspraak moest dat in 2014 gebeuren. Wanneer dan wel? <br />- Daarmee samenhangend, want de ontsluiting van de overgangszone is aldaar gepland, is het de vraag of de oven zal worden gesloopt of dat er een andere "recreatieve" bestemming voor komt. Blijft sloop uitgangspunt? Wat is de deadline voor het besluit hierover?<br />- MedWaste Control is nog niet begonnen met inrichting of met bedrijfsactiviteiten. Betalen ze huur? Wat is er gebeurd met de subsidies die dit bedrijf eerder kreeg? Wanneer is de deadline voor hun beslissing? <br />- Klopt het dat op het moment méér mergel wordt ontgraven dan in de oven tot cement wordt verwerkt. <br />- Is ENCI op grond van het transformatieplan verplicht om alle geplande mergel te ontgraven en vóór 2019 af te voeren of mag ENCI ook materiaal laten zitten?<br />D66 wil n.a.v. de geagendeerde stukken de volgende vraag aan de overige fracties stellen:<br />- in hoeverre is er draagvlak voor medewerking van de provincie aan het gebruik van de Groeve 't Rooth als tussenopslag. <br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />De woordvoerders van GroenLinks en D66 krijgen achtereenvolgens de gelegenheid om de agendering toe te lichten. 1 termijn, 2 minuten per woordvoerder. Daarna beantwoording door GS (5 minuten) en v.w.b. de laatste vraag van D66 ook door overige fracties . Aansluitend krijgt de commissie indien daartoe behoefte is de gelegenheid om uitsluitend over het besprokene nog een aanvullende vraag te stellen aan elkaar en/of aan GS.
Bijlagen
-
13.2Mededeling portefeuillehouder
-
13.3Rondvraag
-
14CULTUUR
-
14.1Mededeling portefeuillehouder
-
14.1.1
Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
14.1.2
Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
14.1.3
Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
14.1.4
Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
14.2Rondvraag
-
15WELZIJN
-
15.1Mededeling portefeuillehouder
-
15.1.1
Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
15.1.2
Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
15.2Rondvraag
-
16LEEFBAARHEID
-
16.1Mededeling portefeuillehouder
-
16.2Rondvraag
-
17SUBSIDIES
-
17.1Mededeling portefeuillehouder
-
17.2Rondvraag
-
18CONTROLE
-
18.1
Toelichting commissie: <br />Volgens afspraak in de Controlecommissie worden de halfjaarlijkse Treasuryrapportages standaard als bespreekstuk geagendeerd. Omdat deze taak van de Controlecommissie overgeheveld is naar de Statencommissie FEB is dit stuk als bespreekstuk geagendeerd.<br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />Uw commissie wordt gevraagd de voorliggende halfjaarrapportage Treasury, 2e halfjaar 2014, te bespreken.<br />Behandeling in maximaal 1 termijn. De maximale behandelduur bedraagt 30 minuten incl. interrupties en beantwoording GS. <br />Spreektijd is aangevraagd door CDA (5 minuten) en D66 (1 minuut).<br />U kunt nog spreektijd aanvragen tot maximaal woensdag 24 juni, 12.00 uur bij ccm.dassen@prvlimburg.nl.
Bijlagen
-
18.2Mededeling portefeuillehouder
-
18.3Rondvraag
-
19
Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
-
19.1
Toelichting commissie: <br />Stukken bestemd voor PS (organen) worden gepubliceerd als ingekomen stuk. Alle ingekomen stukken zijn digitaal te raadplegen op de lijst ingekomen stukken. Daarnaast zijn als extra service de ingekomen stukken t.b.v. Statencommissies gekoppeld aan de agenda's van de Statencommissies. Dit puur ter kennisname en dus niet ter behandeling.<br />Leden van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten kunnen tot uiterlijk 1 week voorafgaande aan de commissievergadering gemotiveerd een verzoek indienen bij de commissievoorzitter (via staten@prvlimburg.nl) om het ingekomen stuk te bespreken tijdens de commissievergadering. De commissievoorzitter besluit of het verzoek aan de voorlopige agenda wordt toegevoegd.<br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
19.2
Toelichting commissie: <br />Zodra een ingekomen stuk (agendapunt 19.1) wordt geagendeerd ter bespreking wordt het toegevoegd aan desbetreffende agenda ter bespreking of om betrokken te worden bij een reeds geagendeerd onderwerp. Daarnaast wordt het ingekomen stuk op deze agenda van de Ad hoc commissie verplaatst van agendapunt 19.1 (ingekomen stukken) naar 19.2 (bespreekstukken), echter uitsluitend ter kennisname en dus niet ter behandeling.<br /><br />Bespreekstuk PS vergadering 6-2-2015:<br />2015/7829: betrekken bij de behandeling van het Statenvoorstel G 15-001: Uitwerking programmalijn 3.3 jeugdhulp 2015.<br /><br />Bespreekstuk Ad hoc commissie 24-4-2015:<br />2015/9695 en 4 rapporten: bespreekstuk, verzoek tot bespreking ingediend door VVD.<br />2015/7885: bespreekstuk, verzoek tot bespreking ingediend door CDA.<br />2015/21153: bespreekstuk, verzoek tot bespreking ingediend door CDA.<br />2015/20271 en 2015/4132: bespreekstuk, verzoek tot bespreking ingediend door D66.<br />2015/3667 en 2015/9938:bespreekstuk, verzoek tot bespreking ingediend door D66 en GroenLinks. <br />2015/23373: bespreekstuk, verzoek tot bespreking ingediend door PvdD.<br />2015/14860: bespreekstuk, verzoek tot bespreking ingediend door PvdD.<br />2015/22186: bespreekstuk, verzoek tot bespreking ingediend door PvdD.<br />2015/23436: bespreekstuk, verzoek tot bespreking ingediend door SP.<br />2015/17908: bespreekstuk, verzoek tot bespreking ingediend door SP.<br />2015/17976: bespreekstuk, verzoek tot bespreking ingediend door SP.<br />2015/3363: bespreekstuk, verzoek tot bespreking ingediend door SP.<br /><br />Behandelvoorstel commissie: <br />Voor kennisgeving aannemen.
Bijlagen
-
20Sluiting