Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

(CC-deels besloten) Controlecommissie deels besloten

Commissievergadering (deels besloten)

vrijdag 2 december 2022

11:15 - 12:45
Locatie

Veldekezaal

Voorzitter
Caldenberg van, M. (Marc)
Toelichting

Controlecommissie deels openbaar en deels besloten.


Deze vergadering kan worden teruggekeken/geluisterd via:
https://youtu.be/o7pQAb1gnlI

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1.1

    In de schriftelijke vragenronde en de technische toelichting op de contourennota in de commissie FEB heeft PS inzicht gevraagd in het onderscheid tussen wettelijke en autonome taken en de lasten die deze taken met zich mee brengen. Dit in verband mogelijke herprioritering. GS deden daarop de suggestie om dit in een technische commissie, zijnde de controle commissie, vertrouwelijk te bespreken vanwege de maatschappelijke onrust die dit kan veroorzaken. Bij brief van 1-11-2022, DOC-00358096 heeft GS stukken onder oplegging van geheimhouding ter inzage gelegd tot 16 december 2022. PS hebben de geheimhouding op 4 november bekrachtigd.
    Het onderwerp is te verdelen in een deel techniek/systematiek en een deel inhoud.
    De Voorzitter wenst de volgende vragen aan de Commissie voor te leggen:
    1. Vindt de commissie een discussie over herprioritering van financiën passen bij het karakter van de (a-politieke) controlecommissie? Of zou behandeling in de vakcommissie (Feb) dienen plaats te vinden?
    2. Indien de commissie dit onderwerp wenst te behandelen dan is de vraag aan de commissie of u dit in het openbaar of het besloten deel wenst te doen?
    3. Bij behandeling in de Controlecommissie kan het onderwerp (systematiek) voor de vergadering van 2 februari worden geagendeerd. Bij behandeling in de vakcommissie: acht de commissie een discussie over herprioritering in deze fase van beleidsvorming wenselijk?
     Behandelvoorstel:
    De Controlecommissie wordt gevraagd om de agenda van het openbare gedeelte van de Controlecommissie van 2-12-2022 ongewijzigd vast te stellen.

  2. 1.2

    Iedere externe heeft het recht om in te spreken over een geagendeerd onderwerp dat te maken heeft met provinciaal beleid. Een persoon die wil inspreken meldt dit uiterlijk 24 uur voor aanvang van de commissievergadering via het contactformulier (link: https://formulieren.limburg.nl/provincielimburg/ContactformulierPS\_v2) t.a.v. commissiegriffier Guido Steinbusch.


    Het inspreken vindt plaats direct voorafgaand aan de behandeling van het betreffende agendapunt. Voor meer informatie, zie de bijgevoegde spelregels.

  3. 1.3

    Uw eventuele opmerkingen kunt u tot uiterlijk vrijdag 25-11-2022, 12:00 uur doorgeven via e-mailadres Griffie t.a.v. commissiegriffier Guido Steinbusch.
    Alle ontvangen verzoeken tot wijziging worden in rood doorgevoerd in een gewijzigd conceptverslag waarop u, indien van toepassing, via de nazending wordt geattendeerd.


    Behandelvoorstel:
    De Controlecommissie wordt gevraagd het (gewijzigd) conceptverslag (openbaar) vast te stellen.

  4. 1.4

    Behandelvoorstel:
    U kunt tijdens de vergadering reageren op de stand van zaken m.b.t. moties, toezeggingen en aanbevelingen c.q. op het afdoeningsvoorstel van GS. Bij geen reactie op het afdoeningsvoorstel van GS worden de betreffende moties, toezeggingen of aanbeveling afgedaan.

  5. 1.5

    Uw eventuele opmerkingen kunt u tot uiterlijk vrijdag 25-11-2022, 12:00 uur doorgeven via e-mailadres Griffie t.a.v. commissiegriffier Guido Steinbusch.


    Behandelvoorstel:
    De Controlecommissie wordt gevraagd de voorraadagenda (openbaar) vast te stellen.

  6. 1.6

    De lijst ingekomen stukken wordt vastgesteld tijdens de vergadering van 2-12-2022 Een verzoek tot agendering kan tot vrijdag 25-11-2022, 12:00 uur gemotiveerd worden gedaan via e-mailadres Griffie t.a.v. commissiegriffier Guido Steinbusch. Indien het verzoek door de voorzitter gehonoreerd wordt, wordt het ingekomen stuk toegevoegd aan de voorlopige agenda. Behandeling zal zich beperken tot de aangevraagde onderwerpen. Een bredere behandeling tijdens de vergadering, zonder dat hierom vooraf gemotiveerd is verzocht wordt door de voorzitter niet toegestaan.


    Behandelvoorstel:
    De Controlecommissie wordt gevraagd de lijst ingekomen stukken (openbaar) vast te stellen.

  7. 1.7
    FINANCIËN
  8. 1.7.1

    De begroting 2023 is het eerste digitale product in een reeks van nog digitaal aan te bieden P&C producten. In het kader van deze digitalisering heeft het College in uw commissie van 23 september jl. aangegeven te werken aan een herziening van de P&C-cyclus. Herziening van de P&C-cyclus dient te worden geformaliseerd in de financiële verordening die op 2 februari aan uw Commissie wordt voor gelegd.
    In de vergadering van 23 september 2022 besloot de Controlecommissie om de digitale begroting en het proces na besluitvorming door PS te evalueren. De begrotingswebsite is te benaderen via: https://limburg.begrotingsapp.nl. Bij de behandeling van de analyse van de begroting d.d. 21 oktober 2022 adviseerde de Commissie aan PS om richting het College aan te geven dat de (beleids-)doelen beter inzichtelijk gemaakt moeten worden samen met de indicatoren om die doelen te toetsen. De informerende brief van de portefeuillehouder is bijgevoegd (GS DOC-00359063) en maakte deel uit van de stukken tijdens de begrotingsbehandeling 4-11-2022.


    Bij de evaluatie van de begroting kan de Commissie de volgende algemene vragen als leidraad hanteren:

    1. inhoud: geeft de begroting voldoende informatie zodat PS haar taken adequaat kan uitoefenen: kunnen PS hiermee op het juiste niveau  sturen en is dit het detailniveau waarop GS in de (nieuwe) P&C-cyclus verantwoording  dient af te leggen? Is voor PS, naast deze P&C-producten, nog meer of minder sturingsinformatie wenselijk ?
    2. vorm: biedt deze digitale begrotingsvorm een toegevoegde waarde ten opzichte van de voorgaande begrotingen. Denk hierbij aan de doorzoekbaarheid en de vindbaarheid van de aangeboden informatie. Dient daarnaast nog een 'traditionele' vorm beschikbaar te blijven (pdf/papier) of volstaat deze digitale begroting

    Daarnaast kan de Commissie nog terug grijpen op de specifieke aandachtspunten die uit de analyse van de begroting (par. 1.3, p 4.)  volgden. Het betreft het bepalen van de mate waarin de commissie het wenselijk acht dat in de begroting:

    1. de productomschrijving en het beoogd resultaat van een product ‘los leesbaar’ dienen te zijn.
    2. de wijze van formulering van de productdoelen en het omgaan met de tijdshorizon (wanneer is een tijdshorizon continu?) verder worden geharmoniseerd.
    3. het specifiek en meetbaar maken van de beoogde resultaten bij de producten verder wordt  doorgevoerd.

    Behandelvoorstel
    - GS presenteren kort samenhang en voortgang van het ontwikkelingsproces naar een digitale cyclus en de positie van de begroting daarin
    - evaluatie begroting in één termijn door de commissie en reactie gedeputeerde.

  9. 1.8
    ONDERZOEKSGERELATEERDE ZAKEN
  10. 1.8.1

    Vorig jaar juni heeft de Controlecommissie ingestemd met het oprichten van een werkgroep die gaat kijken naar het versterken van de controlerende taak van PS.  Op 21 oktober 2021 heeft het Presidium geconcludeerd dat er meer thema's (informatieproces, effectiever vergaderen, meer tijd voor contact met de Limburgers, rolopvatting PS) spelen en richtte daartoe een brede werkgroep 'Versterking Positie Provinciale Staten' op.  Tijdens de Statendag op 17 juni is input opgehaald. Met deze input zijn de thema's verder uitgewerkt tot concrete producten.  Op 21 oktober stemde het Presidium onder meer in met de uitgangspunten voor de agendavorming en de vergaderkalender.


    Behandelvoorstel
    Een vertegenwoordiging van de werkgroep zal de producten aan de hand van een presentatie toelichten waarna de Controlecommissie hierop in één termijn kan reflecteren.

  11. 1.8.2

    Trainee Kim Reijntjes heeft in opdracht van de griffier een analyse uitgevoerd  hoe de Statenonderzoeksfunctie toekomstbestendig door ontwikkeld kan worden. Hierbij is gekeken naar de huidige situatie, de behoeften en hoe de functie beter kan aansluiten op toekomstige uitdagingen.  In een korte presentatie geeft zij een toelichting op haar onderzoeksresultaten.


    Behandelvoorstel
    Presentatie trainee, reflectie commissie in één termijn

  12. 1.9

    Geen punten aan de orde.

  13. 1.10

    Geen punten aan de orde.

  14. 1.11
    Rondvraag en schorsing